Makuuhuone, jossa on sänky, patja, sijauspatja, peittoja ja tyynyjä

Kuinka valita oikean kokoinen patja

Kun ostat uuden patjan, voit valita useista standardikokovaihtoehdoista. Me JYSKissä voimme auttaa sinua löytämään patjakoon, joka sopii parhaiten nukkumistarpeisiisi.

Mikä patjakoko sopii sinulle? Oikean patjakoon valitsemiseksi sinun on otettava huomioon:

  • Nukutko yksin vai kumppanin kanssa
  • Oletko levoton nukkuja
  • Kuinka paljon tilaa sinulla on
  • Sinun pituutesi

Tässä blogissa tarkastelemme tarkemmin, mistä sinun pitäisi olla tietoinen valitessasi oikean kokoista patjaa.

Patjan standardikoot

Oikean patjan valinta riippuu usein yksilöllisistä tarpeista, mutta on olemassa useita standardipatjakokoja, joiden avulla voit valita sinulle parhaan vaihtoehdon.

Jos standardikoot eivät sovi sinulle, voit myös leikata joitain vaahtomuovipatjoja sopivan kokoiseksi.

Minkä kokoinen patja sopii sinulle parhaiten?

Patjan mitat

Käyttötarkoitus

Yhden hengen patja
70x190 / 80/90x200 / 90x200 cm / 90x210 / 105x200 cm

 

Katso kaikki vaihtoehdot yhden hengen patjoista

Sopii parhaiten vierashuoneeseen, jossa ei ole tarpeeksi tilaa leveälle sängylle. Vierassängyn koko on tyypillisesti 90x200 cm, joten yhden hengen patja sopii täydellisesti pienempään huoneeseen. Vaahtomuovipatja olisi tyypillisesti suositeltavin vaihtoehto.

Queen size
120x200 cm

 

Double
140x200 cm

 

Katso kaikki vaihtoehdot kahden hengen patjoista

Hyvä ratkaisu lapsille, nuorille ja sinkuille. Nämä toimivat hyvin myös asuntoloissa tai loma-asunnoissa, joissa ei ole tarpeeksi tilaa leveämmälle sängylle.

Hyvä ratkaisu pariskunnille, jotka asuvat pienemmässä asunnossa, tai sellaiselle, joka haluaa suuren sängyn itselleen, jos sille on riittävästi tilaa.

Super king size
180x200 cm / 180x210 cm

 

Katso kaikki vaihtoehdot super king size -patjoista

Paras valinta pariskunnille, jotka asuvat esimerkiksi omakotitalossa tai suuremmassa asunnossa. Super king size -patja sopii myös, jos jompikumpi osapuoli liikkuu paljon nukkuessaan. 180x200 cm patjalla on runsaasti tilaa myös pienille lapsille, jotka saattavat hiipiä sänkyyn yön aikana.

Kuinka pitkä patjan pitäisi olla, jos olet pitkä?

Pituus on tärkeä tekijä patjan valinnassa. Nyrkkisääntö on, että patjan tulee olla vähintään 20 cm pidempi kuin sillä nukkuva henkilö. Patjalla pitäisi pystyä venyttelemään käsiä pään yli tuntematta, että patja on liian lyhyt.

Illustration of bed length with man lying on a bed

Oikean patjakoon valitseminen on paljon muutakin kuin sen varmistamista, että jalat eivät roiku reunan yli. Jos nukut liian lyhyessä sängyssä, patjan mukavuusvyöhykkeet eivät osu oikealle kohdalle etkä näin ollen saa kehosi tarvitsemaa tukea riippumatta siitä, nukutko selällään vai kyljelläsi.

Kuinka suuri pariskunnan patjan tulisi olla?

Mitä isompi sänky, sitä pienempi riski on, että kumppanisi häiritsee sinua tai päinvastoin. Jos pariskunta nukkuu lähellä toisiaan pienellä patjalla, kumpikaan ei saa tarvitsemaansa tukea, mikä heikentää unen laatua.

Kun pariskunta nukkuu lähellä toisiaan, jousiin ja vaahtomuoviin kohdistuu paljon enemmän painetta kuin on oletuksena, mikä vaikuttaa negatiivisesti patjan kykyyn sopeutua erilaisiin nukkumisasentoihin. Patjan sopeutumiskyky perustuu siihen, että yksi henkilö makaa yhdessä osassa patjaa, ei kaksi.

Pariskuntien tulisi ensisijaisesti nukkua kahdelle hengelle tarkoitetulla patjalla. 180 cm leveä patja on ihanteellinen, jos sille on tilaa makuuhuoneessa. Jos toinen osapuoli liikkuu paljon unissaan, kannattaa harkita patjaa, jossa on lateksia ja memory-vaahtomuovia, jotka auttavat vaimentamaan liikkeitä ja vähentävät niiden tuntumista itse patjassa.

Patjakoko levottomille nukkujille?

Jos olet levoton nukkuja, tarvitset patjan, joka antaa sinulle enemmän tilaa liikkua. Ohjausperiaatteena on, että yhden hengen patja sopii yksin nukkuvalle, mutta jos liikut yöllä paljon tai pelkäät putoavasi sängystä, kannattaa valita hieman leveämpi patja.

Jos haluat tietää lisää itsellesi sopivan patjan valinnasta, tutustu kattavaan patjaoppaaseemme.

Tutustu valikoimaan

Opas oikean patjan valintaan

Opas oikean patjan valintaan

Sänky- ja patjaopas

Sänky- ja patjaopas

Millainen sijauspatja sinun kannattaa valita? Lue opas

Millainen sijauspatja sinun kannattaa valita? Lue opas

Millainen patja sinun kannattaa valita? Lue opas

Millainen patja sinun kannattaa valita? Lue opas