Meillä eurooppalaisilla on paljon yhtäläisyyksiä. Mutta ovatko myös nukkumistapamme samanlaisia? JYSK teki suuren nukkumistutkimuksen Euroopassa ja selvitti ihmisten nukkumiseen liittyviä tapoja.
Oletko kiinnostunut omasta nukkumisestasi? Tee uusi Unitestimme. Lue myös muita tekemiämme kiinnostavia havaintoja nukkumisesta.
Tavoite: 8 tuntia unta
Suureen nukkumistutkimukseemme vastanneet henkilöt ympäri Eurooppaa olivat yhtä mieltä siitä että nukkuminen on todella tärkeä osa hyvinvontia ja kahdeksan tuntia yössä olisi optimaalinen unen määrä. Kuitenkin suuri osa (62%) vastaajista nukkuu arkisin kuusi tai seitsemän tuntia yössä. Ukrainalaiset ovat tässä asiassa voittajia, mutta heistäkin vain neljäsosa nukkuu kahdeksan tuntia tai enemmän. Kaikkien maiden keskiarvo on 20%.
Asteikon toisesta päästä löytvät ruotsalaiset, jotka vaikuttavat kärsivän valoisista kesäöistä: Lähes joka kymmenes nukkuu ainoastaan neljä tuntia tai vähemmän. Kreikassa vähäisiin yöuniin saattaa vaikuttaa kuumuus, sillä lähes joka viides kreikkalainen nukkuu vain viisi tuntia yössä. Viikonloppuisin suurin osa eurooppalaisista yrittää kuitata univelkojaan. Tätä harrastetaan erityisesti Norjassa, jossa lähes joka kymmenes unikeko nukkuu 11-12 tuntia päivässä.
Helppoa nukahtamista – tai sitten ei
Norjalasista puheen ollen: neljä kymmenestä vastaajasta toteaa että heidän on vaikea tai todella vaikea nukahtaa. Tästä herääkin kysymys, kuinka kauan he oikein viettävät aikaa sängyssä - ensin pyörien ja kääntyillen, ja sitten nukkuen puolille päiville viikonloppuisin. Keskimäärin 25% kaikista vastaajista on vaikeuksia nukahtaa.
Tsekissä puolella vastaajista (52%) ei ole ongelmia nukahtaa: He nukahtavat helposti tai erittäin helposti. Keskiarvo on 45%.
Ympäri Euroopan, ihmiset käyttävät älypuhelinta, tablettia tai katsovat TV:tä sängyssä ennen nukkumaan menoa. Lähes neljä kymmenestä (39%) käyttää jotakin edellä mainituista laitteista aina ennen nukahtamista. Korkeimman lukeman sai Romania, jossa puolet vastaajista käyttää laitteita ennen nukkumaan menoa. Asteikon toisessa päässä ovat tanskalaiset, joista 20% ei koskaan käytä mitään näistä laitteista nukkumaan mennessään.
Yö Euroopassa
Mitä tapahtuu yöaikaan Euroopassa? No, ainakin meillä on seuraa. Vain vajaa kolmannes nukkuu aina yksin. Romaniassa joka neljännellä nukkuu samassa sängyssä lapsi joka ikinen yö. Keskiarvo on 17%.
Keski-, Itä- ja Etelä-Euroopassa nukutaan nähtävästi sikeämmin kuin Pohjois-Euroopassa. 28% ei herää yöllä kertaakaan, kun taas vain 18% tanskalaisista, ruotsalaisista, norjalaisista, suomalaisista, briteistä ja hollantilaisista nukkuu yönsä keskeytyksettä.
Miksi me sitten heräämme? Tuoreille vanhemmille saattaa tulla yllätyksenä ettei suurimpana syynä ole lapset. Ei edes Romaniassa... Pääsyy on WC:ssä käyminen, ja toisena listalla on huoneen lämpötila.
Nukkumisasento ja persoonallisuus
Suosituin nukkumisasento on sikiöasento kyljellään, ja toiseksi yleisimmin nukutaan mahallaan. Maiden välillä on kuitenkin eroja, sillä Romaniassa, Sloveniassa ja Ukrainassa nukutaan ennemmin mahallaan kuin sikiöasennossa.
Herääminen voi olla hyvin vaikeaa
Unenpuute saattaa olla syy siihen miksi lähes neljä kymmenestä kokee heräämisen vaikeaksi tai erittäin vaikeaksi arkisin. Yksikään maa ei herää niin pirteänä aamulla kuin Ukraina. 46% ukrainalaisista herää helposti tai erittäin helposti. Kaikkien maiden keskiarvo on 29%. Voisiko syy löytyä kahdeksan tunnin unista? Rajan toisella puolella Puolassa asia on toisin, sillä puolelle vastaajista herääminen on vaikeaa tai erittäin vaikeaa.
Entä millä tuulella eurooppalaiset ovat aamuisin? Tanskassa on paras mahdollisuus nähdä hymyileviä kasvoja metrossa ja muussa aamuliikenteessä, sillä tanskalaiset ovat yleisesti ottaen iloisimpia ihmisiä aamuisin. Reilu kolmannes heistä herää iloisena ja 6,2% erittäin iloisena (keskiarvo on 2,2%). Hieman pohjoisemmassa tilanne on toinen, nimittäin Suomessa reilu kolmannes vastaajista herää ärtyisänä, tai jopa erittäin ärtyisänä. Sama kaava toistuu Keski-Euroopassa. Reilu neljännes ukrainalaisista herää iloisena tai erittäin iloisena, kun taas rajan toisella puolella Unkarissa joka kolmas herää ärtyisänä, tai jopa erittäin ärtyisänä.
Siesta ja uneliaisuus
Kreikassa siesta on hyvin yleinen käytäntö, ja neljännes kreikkalaisista viettääkin siestaa jokaisena tai lähes jokaisena iltapäivänä. Kaikkien maiden keskiarvo on 10%. Ehkä norjalaisten tulisi ottaa oppia kreikkalaisilta: Missään muussa maassa ei tunneta oloa yhtä uneliaaksi päivittäin. Lähes kaksi kolmesta norjalaisesta tuntee aina tai usein uneliaisuutta päivän aikana, mutta vain 10% nukkuu päiväunet aina tai usein. Toinen ääripää on Slovakia, jossa 18% kokee uneliaisuutta päivän aikana harvoin tai ei koskaan.
Tietoa tutkimuksesta
JYSK teki nukkumiseen liittyvät kyselyn yli 35 000 henkilölle 19 eri maassa Euroopassa.
Maat ovat: Belgia, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Tanska, Suomi, Kreikka, Alankomaat, Kroatia, Norja, Puola, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Iso-Britannia, Ruotsi, Tsekki, Ukraina ja Unkari. Tutkimusta mainostettiin JYSKin uutiskirjeissä, sosiaalisessa mediassa ja blogijulkaisuissa.