Puiset puutarhakalusteet – tyylikäs klassikko

Puiset puutarhakalusteet ovat klassisia. JYSKin kovapuiset puutarhakalusteet ovat vankkoja ja erittäin laadukkaita. Niillä on kaunis skandinaavinen muotoilu. Kalusteet sopivat hyvin suomalaiseen ilmastoon, mutta niitä on hoidettava öljyllä. Hoito-ohjeillamme pidät puiset puutarhakalusteet kauniina ja kestävinä useita vuosia. Puiset puutarhakalusteet olisi hyvä öljytä 2-3 kertaa kevään ja kesän aikana, jotta puu ei kuivu ja halkeile.

JYSKin puiset puutarhakalusteet on valmistettu FSC®-sertifioidusta puusta, mikä tarkoittaa, että puu on peräisin kestävästä metsänhoidosta. 

ÖLJYÄMINEN ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA

Puiset puutarhakalusteet kannattaa öljytä jo ennen käyttöä, heti kokoamisen jälkeen. Vaikka puuta on käsitelty jo öljyllä, suosittelemme tekemään sen uudelleen, koska ensimmäisestä käsittelystä on saattanut kulua jo aikaa.

HUOLELLINEN PUHDISTUS

Muista puhdistaa puutarhakalusteet huolellisesti aina ennen öljyämistä. Voit esimerkiksi pestä ne hellästi painepesurin avulla. Noudata kalusteiden mukana tulevia ohjeita.

SÄÄNNÖLLINEN ÖLJYKÄSITTELY

Kovapuisten kalusteiden tulee antaa kuivua kokonaan ennen öljyämistä. Valitse öljy joka on tarkoitettu nimenomaan kovapuisille kalusteille ja käsittele kalusteet 2-3 kertaa kevään ja kesän aikana. On suositeltavaa öljytä kalusteet myös juuri ennen talvisäilytystä.

Tiikistä valmistettuja kalusteita ei tarvitse öljytä, koska tiikki on erittäin öljyinen puulaji. Ajan myötä tiikkikalusteet patinoituvat, eli muuttuvat harmahtavan sävyisiksi. Alkuperäisen värin saa kuitenkin takaisin puhdistuksella, hionnalla ja tiikkiöljyllä. Jos päätät öljytä tiikkikalusteet, ne tulee jatkossa käsitellä säännöllisesti samalla tavoin kuin muutkin puiset puutarhakalusteet. 

HOITO-OHJEET SIENIÄ JA HOMETTA VASTAAN

Vaikka öljyäisit puisia kalusteitasi säännöllisesti, home ja sienet saattavat silti päästä itämään niihin. Yleisin merkki tästä on kalusteiden muuttuminen tummemmaksi, jopa mustaksi.

Suosittelemme seuraavia toimenpiteitä: 

Pese puiset kalusteet perusteellisesti puulle sopivalla puhdistusaineella. Noudata pakkauksen ohjeita. Mikäli kalusteet ovat yhä likaisia, toista käsittely.

Jos kalusteisiin jää tummia läikkiä puhdistusaineella pesusta huolimatta, valmista vahva klooriseos jolla peset kalusteet. Huuhtele huolellisesti vedellä. 

Mikäli kloorikäsittelykään ei auta, kokeile hiekkapaperia tai voitelurasvaa. Hio tummuneita alueita niin kauan, että alta paljastuu puhdas ja terve puu. Voit myös kokeilla painepesuria. Mitä metodia sitten käytätkin, suosittelemme käsittelemään kalusteet lopuksi öljyllä, joka on sopiva ko. puulle.
 

HOMESIENTÄ VASTAAN VOIT KÄYTTÄÄ HARJAA TAI LIINAA

Homesieni on harmiton sienilaji, joka ilmestyy usein kalusteiden paksuimpiin kohtiin. Homeitiöitä esiintyy usein laivoissa, joissa puu kuljetetaan Eurooppaan. Laivoissa esiintyvät suuret lämpötilanvaihtelut ja kosteus ovat homeitiöille ihanteellista kasvuympäristöä. 

Pyyhi homeläikät liinalla tai harjalla. Yleensä muuta hoitoa ei tarvita, mutta kerros puuöljyä voi olla hyvä idea. 

HALKEAMAT, VÄÄNTYMÄT JA KIRISTYS

Puu on luonnontuote, joka reagoi säänvaihteluihin. Puussa saattaa esiintyä halkeamia ja vinoutta, mikä johtuu puun jännityksestä. Sen vuoksi on tärkeää, että kiristät ruuveja aika ajoin.

TALVISÄILYTYS

Puiset puutarhakalusteet säilyvät paremmassa kunnossa, kun ne hoidon lisäksi säilötään oikein talvea varten. Puisia kalusteita ei kannata laittaa kuivaan ja lämpimään tilaan talveksi, sillä ne saattavat kuivua ja halkeilla. Paras säilytystila olisi autotalli, joka suojaa kalusteita vesi- ja lumisateelta ja jossa on hyvä ilmanvaihto. Älä peitä puisia puutarhakalusteita muovilla tai vastaavalla materiaalilla, sillä se saattaa aiheuttaa ruostumista ja sienen kasvua.