Näin istut oikein työtuolissa
Jos teet päätetyötä tai vietät pitkiä aikoja tietokoneen ruudun ääressä, tiedät varmasti sen tunteen kun on istunut liian kauan samassa asennossa, ehkä välillä vain käydäkseen vessassa tai hakeakseen kupin kuumaa.
Huono istuma-asento aiheuttaa niska- ja selkäkipuja ja liian pitkäkestoinen ruudun tuijottelu rasittaa silmiä. Näistä syistä hyvän työergonomian tunnistaminen ja siihen opettelu onkin erityisen tärkeää.
6 vinkkiä hyvään ergonomiaan ja oikeaan työasentoon
Tuntuuko, ettet löydä hyvää istuma-asentoa tai työpisteeseesi säädöt eivät sovi sinulle? Tähän voi olla monta syytä: ensinnäkin, yhtä oikeaa istuma-asentoa ei ole. Sen sijaan on useampiakin neuvoja siihen, millainen on optimaalinen istuma-asento koneen ja työpöydän ääressä. Yksi avainasia on vaihtelu. Tarkista lisäksi seuraavat:
1. Säädä tuolin korkeus niin, että jalkapohjat ylettyvät täysin lattiaan. Polvitaipeiden ja työtuolin väliin mahtuu puristettu nyrkki ja polvet ovat 90 asteen kulmassa, kun jalat osuvat lattiaan.
2. Selkänoja tukee alaselkääsi ja halutessa säätö mahdollistaa heilurimaisen liikkeen taaksepäin. Niskatuki on säädetty niskan kohdalle.
3. Kädet ovat 90 asteen kulmassa työpöytään ja näppäimistöön nähden, kun kädet lepäävät sivuillasi tai työtuolin käsinojilla. Muista pitää hartiat rentoina.
4. Katsot näyttöä hieman alaviistoon, eli tarkasta näytön korkeus ja säädä tarvittaessa. Näyttö on n. 70cm etäisyyden päässä kasvoistasi.
5. Istu selkä suorassa kevyesti selkänojaan nojaten niin, ettet työnnä päätä eteen. Tällöin et kuormita niskaa roikottamalla päätä etuasennossa.
6. Vaihtele asentoa aika ajoin. Venyttele, käy moikkaamassa kollegaa, haukkaa raikasta ilmaa ja muista juoda vettä. Mikäli sinulla on sähköpöytä tai satulatuoli, käytä ihmeessä nämä hyödyksi.
Työtuoli ja ergonomia
Oikean istuma-asennon löytäminen riippuu tietysti myös sinulle sopivan työtuolin valinnasta ja työtuolin ominaisuuksista. Työtuolissa tulisi olla ainakin viisi pyörää, jotta asento on vakaa ja tasapainoinen ja voit liikkua lattialla tuolissa istuen. Lattiasuoja helpottaa liikkumista ja samalla, nimensä mukaisesti, suojaa lattiaa naarmuuntumiselta.
Saavuttaaksesi hyvän asennon ja ergonomian, työtuolin istuimen korkeutta ja syvyyttä pitää pystyä säätämään, samoin kuin selkänojaa sekä käsinojia. Selkänojan tulee tukea alaselkää ja sen optimaali pituus ei mene olkapäidesi yli. Niskatuki on tuolin ylin säädettävä osa. Työtuolin ei pidä tehdä asennostasi kumaraa, vaan selkänoja halutessasi joustaa myös taaksepäin.
Älä jämähdä samaan asentoon
Oikea istuma-asento ja hyvä ergonomia ovat jo yli puoli ruokaa, mutta asennon muuttaminen on yhtä lailla tärkeässä osassa. Kun vaihtelet välillä asentoa, teet työtä seisten, käyt tauolla tai katsot ruudulta kaukaisuuteen, kehosi pysyy aktiivisena eivätkä silmät väsy niin helposti. Jos kärsit usein päänsärystä, huonosta asennosta johtuva niskajumi ja rasittuneet silmät saattavat olla syitä siihen.
Yksi hyvä kikka luoda vaihtelua on nousta ylös kun puhut kännykkään. Aina kun mahdollista, pidä palaveri kävellen tai seisten, tai ainakin muista venytellä säännöllisin väliajoin. Sähköpöytää kannattaa hyödyntää aika ajoin ja tehdä vaikka rutiini, että joka päivä työskentelee vähintään tunnin seisten. Etsitkö työpöytää? Tutustu valikoimaan tästä.
Mitä keinoja sinä käytät tai olet hyväksi havainnut omassa työssäsi?