Kuinka paljon unta tarvitset?

Kuinka paljon unta tarvitset?

Nukkuminen on olennainen osa elämäämme, sillä vietämme noin kolmasosan elämästämme nukkuen. Mutta kuinka paljon unta sinä todella tarvitset?

Kartoita unentarpeesi

Joillakin ihmisillä on tapana nukkua liian vähän, osa nukkuu juuri sopivasti, kun taas osa jopa liian paljon. Voi olla haastavaa löytää juuri sellainen määrä unta niin että tunnet itsesi kunnolla levänneeksi. Mikäli heräät ennen herätyskelloa, olet nukkunut riittävät yöunet. Ihminen tarvitsee kunnon yöunet pysyäkseen toimintakykyisenä ja virkeänä, ja hyvä toimintakyky päivällä viittaa myös siihen, että nukut oikein. Jos tunnet itsesi väsyneeksi päivän aikana, sinun kannattaa tarkistaa uudelleen saatko tarpeaksi unta.

Usein ajatellaan, että 7-8 tuntia yössä on sopiva määrä unta. Tämä pätee suurimpaan osaan aikuisista, mutta poikkeuksia on aina. Jotkut ihmiset tarvitsevat luonnostaan enemmän unta, kun taas toisille riittää huomattavasti lyhyemmät yöunet.

Ikä ja terveydentila vaikuttavat unentarpeeseen

Tarvittava unen määrä riippuu suuresti iästä sekä terveydentilasta. Lapset ja nuoret tarvitsevat paljon unta, sillä unen aikana erittyy kasvuun tarvittavaa hormonia. Vanhusten sekä erityisesti pikkulapsien on hyvä nukkua myös päiväunet tyydyttääkseen unentarpeensa.

National Sleep Foundation -säätiön tutkijat ovat tutkineet ihmisen unentarpeita elämän eri vaiheissa. Alla olevasta taulukosta näet suositukset unen kestosta eri ikäluokkien mukaisesti. 

  Min. tunnit    Max. tunnit
0-3 kk 11 19
4-11 kk 10 18
1-2 vuotta           11 14
3-5 vuotta 8 14
6-13 vuotta 7 12
14-17 vuotta 7 11
18-25 vuotta 6 11
26-64 vuotta 6 10
65+ vuotta 5 9


Kuinka terveys vaikuttaa unen laatuun?

Terveydentila vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon kehomme tarvitsee unta, sillä unen aikana elimistö toipuu ja uudistuu. Mikäli olet hetkellisesti sairaana, tai sinulla on pitkäaikaissairaus, tarvitset enemmän unta kuin normaalisti, sillä solut uudistuvat unen aikana. Lääkitys saattaa myös aiheuttaa väsymystä, mikä johtaa tarpeeseen nukkua tavallista enemmän.

Vaikuttavatko vuodenajat unentarpeeseen?

Vuodenajat vaikuttavat myös siihen, kuinka paljon unta tarvitsemme. Talvella kun valoa on vähemmän ja päivät ovat lyhyempiä, aivomme tuottavat enemmän unihormonia, eli melatoniinia. Tuotamme melatoniinia hämärässä, ja tämä unihormoni saa meidät tuntemaan itsemme väsyneiksi. Tutkimusten mukaan viimeisen tunnin aikana ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää television ja muiden elektronisten laitteiden käyttöä, sillä näyttöjen sininen valo estää melatoniinin tuotantoa vaikeuttaen nukahtamista. Koska valon määrä vaikuttaa helposti uniimme, on monia ihmisiä, jotka nukkuvat talvella puoli tuntia tai kokonaisen tunnin enemmän kuin yleensä.

Voiko nukkua liian paljon?

Suuri osa ihmisistä herää itsestään, kun on levännyt tarpeeksi. Sinun ei tulisi nukkua tätä pidempään, sillä liian pitkätkin unet voivat tehdä sinusta uneliaan, ja voit tuntea itsesi liian väsyneeksi päivän aikana. Kuitenkin ihmiset, jotka tarvitsevat luonnostaan pidemmät yöunet, eivät välttämättä tule yliväsyneiksi pitkistä yöunista huolimatta. Mikäli sinulla on kertynyt univelkaa, voit yrittää nukkua univelkaa pois hetkellisesti, esimerkiksi rankan työviikon jälkeen. Tämä kuitenkin edellyttää, että olet terve, sillä toistuva univaje useiden kuukausien ajan johtaa helposti terveysongelmiin.

Nukkuminen enemmäin kuin on tarpeellista voi muuttua helposti huonoksi tavaksi. Siksi on hyvä olla tietoinen siitä, kuinka paljon unta todella tarvitset, ja miksi tarvitset joskus enemmän unta. Mikäli sinulla on mitään huolia liittyen terveyteesi tai nukkumiseen, olethan yhteydessä paikalliseen terveysasemaan.

Tee unitesti ja selvitä unesi laatu

Tee unitestimme ja selvitä millainen on unesi laatu verrattuna muihin samankaltaisiin nukkujiin. 

Tutustu valikoimaan

Painopeitto voi parantaa unen laatua

Painopeitto voi parantaa unen laatua

Peiton kantokyky – Millainen peitto sopii sinulle?

Peiton kantokyky – Millainen peitto sopii sinulle?

Kuinka selviytyä kellojen siirtämisestä

Kuinka selviytyä kellojen siirtämisestä

Kuinka estää sijauspatjan valuminen

Kuinka estää sijauspatjan valuminen