Suuri osa meistä on varmasti joskus elämässään nukkunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Viinilasin jälkeen voi olla helpompi saada unta, baari-illan jälkeen nukahdetaan hiprakassa tai pahimmassa tapauksessa sammutaan huonoon asentoon. Päiväunet voivat parantaa krapulaista olotilaa, mutta alkoholi ja uni eivät kuitenkaan ole hyvä yhdistelmä.
Alkoholi ja uni - not a match
Univaikeudet ovat yleisiä monille. Joskus vaivaa lääkitään itse yömyssyllä, mikä saattaa toimia hetkellisesti osalle ihmisistä, mutta ei ole pitkäaikainen ratkaisu unettomuuden syihin. Alkoholi ei paranna unen laatua, päinvastoin - etenkin, jos olet juonut runsaasti tai pahimmassa tapauksessa jopa sammunut.
Alkoholi huijaa syvää unta
Railakkaan ja kostean baari-illan tai juhlien jälkeen on erittäin todennäköistä, että heräät hyvin väsyneenä etkä lainkaan levänneenä, vaikka olisit nukkunut pitkäänkin. Uupumus johtuu siitä, että alkoholi riistää suurimman osan syvän unen vaiheesta, joka tapahtuu tärkeässä unen REM-vaiheessa (rapid eye movement). REM-vaiheen puuttuminen voi vaikuttaa epäsuotuisasti myös muistiin, oppimiskykyyn ja tunteiden prosessointiin. Usein humalassa nukkumaan meneminen voi aiheuttaa hyvin negatiivisia seurauksia ajan myötä. Tiivistettynä, mitä enemmän juot, sitä vähemmän saat REM-unta ja näet unia.
Huono uni kipeyttää lihakset
Kun menet nukkumaan alkoholin vaikutuksen alaisena, saatat nukahtaa niskalle hyvin kivuliaaseen asentoon ja herätä lihaskipuun myös muilla alueilla. Koska alkoholi hidastuttaa järjenjuoksua ja turruttaa lihaksia, kehosi yksinkertaisesti unohtaa liikkua yöllä. Normaalisti vaihdamme nukkumisasentoa useamman kerran yössä ja nukumme vartalolle suotuisassa asennossa. Alkoholin nauttiminen ennen nukkumista altistaa myös kuorsaamiselle.
Hyvillä nukkumatavoilla nirvanaan
Hyvät nukkumatavat eivät sisällä alkoholia. Sen sijaan rauhoittuminen hämärässä valaistuksessa ilman älylaitteita ja tv:tä on optimaalinen ympäristö. Usein myös urheilu ja kävely ulkoilmassa auttaa nukahtamaan, ei kuitenkaan rankka treeni juuri ennen nukkumaanmenoa. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, jolloin on mukava kilistellä ja ottaa drinkki tai kaksi. Kohtuudella juominen ja vedenjuonnin muistaminen ehkäisevät seuraavan päivän pöhnäistä olotilaa.