Sano hyvästit katkonaisille yöunille

Sano hyvästit katkonaisille yöunille

Heräiletkö keskellä yötä? Se on täysin normaalia. Jokainen meistä heräilee satunnaisesti neljästä kuuteen kertaa yön aikana. Esihistoriallisina aikoina tämä on ollut elintärkeä kyky - herätä ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Satunnaiset vaikeudet unen ylläpitämisessä ovat aivan normaaleja, mutta mikäli sinulla on vaikeuksia nukahtaa uudelleen, sinulla saattaa olla haasteita katkonaisten yöunien kanssa.
 

Unihäiriöt ja heräämisen syyt

Uni koostuu erilaisista unisykleistä aina syvästä unesta pinnalliseen, kevyeen uneen, josta herää helpommin. Jotkut ihmiset heräävät, sillä heidän on käytävä vessassa. Mikäli vessassa tulee käytyä enemmän kuin kahdesti yön aikana, kannattaa kiinnittää huomiota juomistapoihin ennen nukkumaanmenoa. Voit kokeilla vähentää juomista illalla, ja mikäli tästä ei ole apua, syynä saattaa olla kehosi tapa yrittää ylläpitää veden ja elektrolyyttien tasapainoa. Voit tällöin kokeilla lisätä veteen hyppysellisen suolaa ennen nukkumaanmenoa.

Mikäli juot alkoholia ennen nukkumaanmenoa, niin alkoholi saattaa saada sinut nukahtamaan melko helposti, mutta se vaikuttaa myös normaaliin unisykliin. Alkoholi estää sinua vaipumasta REM-uneen, jossa useimmiten nähdään unia. REM-unen puute tekee nukkumisestasi myös levottoman ja hajanaisen. Lopeta siis alkoholin juominen vähintään muutama tunti ennen nukkumaanmenoa, ja anna kehollesi aikaa hajottaa alkoholi elimistöstäsi.

Sänky, makuuhuone ja muut ulkoiset vaikutukset

Osa ihmisistä heräilee silloin, kun heillä on liian kuuma. Tällöin ratkaisuna voi kokeilla viilentää makuuhuoneen lämpötilaa n. 16-18° asteeseen, joka on mukavin lämpötila useimmille. Toinen syy yöllisiin herätyksiin saattaa olla patjasi. Mikäli patja on liian kova, se saattaa aiheuttaa painetta lantiolle, hartioille sekä alaselkään. Kokeile erilaisia patjoja löytääksesi itsellesi sopivimman kovuusasteen patjoistamme, joilla on 100 päivän vaihtotakuu.
 

Yksi syy yöllisiin heräilyihin saattaa olla esimerkiksi ulkoa kadulta tuleva tai digilaitteiden valo. Tee itsellesi sääntö, jossa viimeinen tunti ennen nukkumaanmenoa on ruutuvapaata. Älypuhelimien sekä tablettien sininen valo vaikeuttaa nukahtamista. Kokeile pimentää makuuhuone pimennysverhoilla, ja poistamalla kaikki elektroniset laitteet pois makuuhuoneesta. Lue lisää valon vaikutuksesta nukkumiseen.

Melu on tietenkin toinen syy unettomuuteen. Kuorma-auton ääni keskellä yötä tai esimerkiksi lintujen laulu aamulla saattavat herättää sinut kesken unien. Vaikuttaako huoneesi äänieristys mahdottomalta ratkaisulta? Jo pelkästään ovien kiinni pitäminen saattaa olla yksinkertaisin ratkaisu. Mikäli ovien kiinni pitäminen ei riitä, ääniherkille nukkujille korvatulpista voi olla iso apu.

Hallitse stressiä

Onko sinulla töissä kova kiire, tai onko elämässäsi muita asioita, jotka saavat sinut heräämään kesken unien? Et ole valitettavasti ainoa. Stressi on monilla syyllinen öisiin herätyksiin. Sinun on autettava itseäsi löytämään keinoja saamaan stressi hallintaan. Meditaatiosta tai joogasta saattaa olla apua joillekkin. Voit myös kokeilla ajatella mahdollisimman merkityksettömiä asioita, jotka ovat kuitenkin mielekkäitä sinulle.

Yksi tapa on myös lukea kirjoja, tai kuunnella sellaisia podcasteja, jotka ovat niin koukuttavia, että saavat ajatuksesi täysin muualle.

Terveelliset nukkumistavat

Nukumme yleensä yöaikaan, mutta päivittäiset rutiinit vaikuttavat nukkumistapoihin suuresti. Vältä raskaita aterioita juuri ennen nukkumaanmenoa, ja vältä myös päiväunia. Huolehdi, että ulkoilet riittävästi päivän aikana raikkaassa ulkoilmassa, sillä luonnonvalo auttaa sinua saavuttamaan terveellisen unirytmin. Vältä myös tunteikkaita keskusteluja juuri ennen nukkumaanmenoa, ja yritä aina nousta ylös ja mennä nukkumaan samaan aikaan - myös viikonloppuisin.

Jos et mitenkään saa unta uudelleen...

- Nouse ylös sängystä. Noin 20 unettoman minuutin jälkeen sinun tulisi nousta ylös, ja tehdä jotain hiljaista ja rauhoittavaa, kuten lukea kirjaa tai kuunnella rauhallista musiikkia. Älä avaa älylaitteita tai televisiota. Elektronisten laitteiden sininen valo valvottaa sinua entisestään.

Mikäli sinulla on jatkuvasti ongelmia nukahtamisessa tai kesken unien heräilemisen kanssa, on tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen. Vain lääkäri voi tehdä sinulle diagnoosin ja auttaa hoitamaan sairauksia.

Kauniita unia!

Lähteet
https://www.prevention.com/health/why-you-wake-night
https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/night-waking-problem
https://sleep.org/articles/reasons-not-staying-asleep/

 

Testaa unesi

Haluatko tietää, miten sinä nukut? Tee lyhyt unitestimme, jonka avulla saat yleisiä viitteitä unesi laadusta.