TOTTA VAI TARUA? 7 MYYTTIÄ UNESTA

Totta vai tarua? 7 myyttiä unesta

7 myyttiä unesta

"Nuku hyvin" on usein helpommin sanottu kuin tehty. Unesta ja hyvästä nukkumisympäristöstä on monenlaisia ohjeita - lue nämä seitsemän myyttiä ja laita stoppi uniongelmille.

Vältä kovia valoja ennen nukkumaanmenoa

Totta. On helpompi nukahtaa, kun ennen sänkyynmenoa on hämärtänyt huoneen valaistusta. TV:n katselua kannattaa välttää juuri ennen kuin yrittää saada unen päästä kiinni. Vilkkuvat valot häiritsevät aivoja samoin kuin älylaitteiden sininen valo. Tällöin melatoniinin eritys hidastuu ja unensaanti vaikeutuu.

Voit paikata univajeen jälkikäteen

Tarua. Kun olet kukkunut valveilla niin pitkään, että kokonaiset yöunet ovat jääneet väliin, on mahdoton paikata univajetta täysin jälkikäteen nukkumalla. Monet pihistävät unista arkena ajatellen, että viikonloppuna nukkuu pidempään. Tämä ei kuitenkaan toimi eikä paikkaa menetettyä unta. 

Aikuinen tarvitsee 8 tunnin yöunet

Totta. Täytyy toki muistaa, että unentarve vaihtelee ja jotkut tulevat toimeen vähemmilläkin yöunilla ja toiset taas tarvitsevat enemmän, mutta keskimäärin aikuisen aivot ja keho tarvitsevat 8 tuntia unta.

Sängystä ei pidä nousta, jos ei saa unta

Tarua. Jos nukkumattia ei kuulu ja sängyssä turhaan pyöriminen ärsyttää, nouse jalkeille ja juo lasi vettä. Voit myös lukea hämärässä valaistuksessa, mutta ei kannata tehdä mitään liian aktiivista, jotta kehon rytmi ei häiriinny ja aivot luule, että on aika nousta.  

Päiväunet auttavat keskittymään

Totta. Monille nokkaunet ovat tapa, mutta väsyneenä päiväunet todella auttavat aivoja elpymään ja parantamaan keskittymiskykyä, kunhan ei nuku yli puolta tuntia.

Tästä voit lukea lisää päiväunista ja päiväunien optimaalisesta kestosta.

Lasten ei tule nukkua vanhempien sängyssä

Tarua. Asiaan on monia mielipiteitä, mutta tutkimusten mukaan pienten lasten ja vanhempien samassa sängyssä nukkumisessa on monia etuja. Keskinäinen side vahvistuu ja lapsen luottamus vanhempiin kasvaa.  

Makeimmat unet viileässä

Totta. Noin 19 asteen lämpötila makuuhuonessa olisi optimaalisin. Kehon lämpötila laskee yön aikana ja jos makuuhuoneessa on liian kuuma, kehon on vaikea erittää lämpö. Lisäksi jos hikoilet kovasti, nukut levottomammin ja petivaatteesi kaipaavat tuuletusta ja pesua entistä useammin. Lämpimillä keleillä kannattaa muistaa myös vaihtaa keveämpään peittoon ja miellyttäviin materiaaleihin pussilakanoissa.

Jos haluat lukea lisää hyvistä unista, katso tänne.

Lähteet:

Tutustu valikoimaan

Painopeitto voi parantaa unen laatua

Painopeitto voi parantaa unen laatua

Peiton kantokyky – Millainen peitto sopii sinulle?

Peiton kantokyky – Millainen peitto sopii sinulle?

Kuinka selviytyä kellojen siirtämisestä

Kuinka selviytyä kellojen siirtämisestä

Kuinka estää sijauspatjan valuminen

Kuinka estää sijauspatjan valuminen