JYSK ei hyväksy haitallisia kemikaaleja

Haitallisilla kemikaaleilla on negatiivinen vaikutus terveyteen ja ympäristöön. Siksi JYSKillä on korkeat standardit ja tavarantoimittajille asetetaan tiukat vaatimukset.

OEKO-TEX Standard 100

Valtaosa JYSKin tekstiilituotteista on OEKO-TEX® Standard 100 -sertifioituja, ja JYSK on päättänyt, että kaikkien uusien tekstiilituotteiden tulisi olla OEKO-TEX® Standard 100 -sertifioituja. Tekstiilituotteita ovat tuotteet, joissa vähintään 80 prosenttia painosta on valmistettu tekstiilistä, kuten pussilakanat ja pyyhkeet.

Lisäksi OEKO-TEX -merkintä löytyy monista muista tuotteistamme, kuten useimmista peitoistamme ja tyynyistämme.

OEKO-TEX on maailman johtava tekstiilien sertifiointijärjestelmä. Merkintä on vakuutus JYSKille ja asiakkaille siitä, että tuote ei sisällä terveydelle haitallisia aineita. OEKO-TEX on vapaaehtoinen merkintäjärjestelmä, jonka standardit ovat laajempia kuin EU:n lainsäädäntö.

Kun tuote on merkitty OEKO-TEX Standard 100 -merkillä, koko tuote on testattu haitallisten kemikaalien suhteen – myös ne osat, joita ei ole valmistettu tekstiilistä, kuten esimerkiksi vetoketjut.

Entä muut JYSKin tuotteet?

OEKO-TEX Standard 100 on tekstiilisertifiointiin erikoistunut järjestelmä, mutta koska haitallisia kemikaaleja voi esiintyä myös muissa tuotteissa, JYSK on toteuttanut lisäksi muita toimenpiteitä.

Tuoteryhmästä riippumatta JYSK haluaa varmistaa, ettei tuotteissamme ole haitallisia kemikaaleja. Siksi olemme päättäneet, ettei tuotteissamme sallita ns. SVHC-aineita vaikka aineet olisivatkin laillisia. 

Lyhenne SVHC tulee sanoista Substances of Very High Concern, eli mahdollisesti terveydelle ja ympäristölle haittaa aiheuttavat aineet. EU määrittelee, mitä aineita pidetään SVHC-aineina. Uusia aineita lisätään jatkuvasti.

Kun uusia aineita lisätään EU:n SVHC-luetteloon, JYSKille ilmoitetaan asiasta. Sen jälkeen otamme yhteyttä toimittajiin ja pyydämme poistamaan kyseiset aineet tuotteistamme kuuden kuukauden kuluessa.

Testit ja kontrollit

JYSK toimii järjestelmällisesti tuotteiden valvonnassa. Käytämme ulkoisia testauslaitoksia kontrolloidaksemme ja testataksemme tuotteita haitallisten aineiden varalta, ja samalla JYSK vaatii toimittajilta testausta ja dokumentointia.