Et varmasti tule usein ajatelleeksi patjasi ja sänkysi ikää tai sitä, olisiko se aika vaihtaa. Mutta kuten moni muukaan asia, patjakaan ei kestä iäti. Kuinka monta vuotta se sitten kestää, ja voitko itse tehdä jotakin patjan käyttöiän pidentämiseksi?
Kuinka usein patja tulisi vaihtaa?
Patjan kestävyys ja käyttöikä riippuvat useista seikoista.
- Laatu: Laatu on yksi ratkaiseva tekijä. Tässä kohtaa pätee sanonta: mitä laadukkaamman patjan ostat, sitä kauemmin se kestää.
- Paino: Patjan rasituskyky vaihtelee huomattavasti eri henkilöillä. Painavampi henkilö rasittaa patjaa enemmän kuin kevyempi, joten patja tulee vaihtaa useammin.
- Hikoilu: Eritämme joka yö kuona-aineita ja hikeä, jopa ½-1½ litran verran yössä. Eritteet heikentävät patjan verhoilua ja siten sen elinikää.
- Huolenpito: Mitä paremmin huolehdit patjastasi, sitä kauemmin se kestää hyvänä. Alla hoito-ohjeita patjoille.
Yleisesti ottaen hyvä ja laadukas patja kestää n. 10 vuotta. Hyvä mittari on kuitenkin se, Nukutko mukavasti ja heräätkö virkeänä ja levänneenä aamuisin? Jos patjasi on jo hyvin vanha ja kulunut, sillä nukkuminen ei ole hyväksi kehollesi. Saatat nukkua levottomasti ja katkonaisesti, ja lisäksi kärsiä selkä- ja niskasäryistä. Mikäli huomaat näitä merkkejä, on aika hankkia uusi patja. Pääsääntöisesti suosittelemme vaihtamaan patjan 10-12 vuoden välein hygienian ja fysiologisten syiden takia.
Patjan hoito
Hyvällä huolenpidolla patjan käyttöikää voi pidentää jopa kolmella vuodella. Olemme listanneet alle keinoja, joilla saat patjasi kestämään pidempään ja itsellesi paremmat unet.
Patjan ja sängyn siirto
Sänkyä siirrettäessä tulisi kaikki jalat nostaa irti maasta vaurioiden estämiseksi. Patjaa/sänkyä ei saa siirtää vetämällä lattiaa pitkin.
Käytä patjansuojusta
Patjansuojus imee itseensä hikeä ja suojaa patjasi. Se on helppo pestä ja se kannattaakin pestä vähintään kuusi kertaa vuodessa, ja useamminkin jos sinulla on pölypunkkiallergia. Vaihda patjansuojus kahden tai kolmen vuoden välein.
Käytä sijauspatjaa
On suositeltavaa käyttää lisäksi sijauspatjaa, joka sekä suojaa patjaasi että lisää mukavuutta. Sijauspatjaa tai sen päällistä tulee pestä, mieluiten vähintään kuudesti vuodessa. Sijauspatjaa olisi hyvä käännellä välillä ympäri, ja uusia kokonaan noin kolmen vuoden välein. Käyttöikä riippuu kuormituksesta ja käytön määrästä.
Kääntele patjaa
Joustin-, vaahtomuovi- ja sijauspatjat kannattaa kääntää ympäri 3-4 kertaa vuodessa. Siten se ei muovaudu tietyistä kohdista kuopille vartalon painon ja muodon mukaan. Vaihda myös yläpäädyn ja jalkopään paikkaa, älä käännä ainoastaan ympäri. Muista tarkistaa onko patjasi käännettävä.
Imuroi patja säännöllisesti
Hygieniasyistä sänky ja patja kannattaa imuroida joka kerran kun vaihdat lakanat. Tämä antaa kyytiä pölypunkeille ja lialle, eivätkä ne pääse tukkimaan tikkauksen rakennetta.
Varmista että patjan alle pääsee ilmaa
Tuuletus altapäin edesauttaa kosteuden haihtumista. Patjoja suositellaankin käytettävän sälepohjaisen rungon päällä. Lattialla käytettävä patja tulisi nostaa seinää vasten tuulettumaan vähintään pari kertaa viikossa, jotta kosteus haihtuu patjasta.
Älä petaa sänkyä heti
Älä petaa sänkyä ensitöiksi aamuisin. Sen sijaan makuuhuonetta kannattaa tuulettaa, jotta yöllä erittynyt hiki pääsee haihtumaan. Päiväpeiton voi jättää joinakin aamuina kokonaan laittamatta, jotta patja saa ilmaa ja ehtii kuivua päivän aikana.
Tuuleta
Tuuleta patjansuojusta, sijauspatjaa ja jos mahdollista, koko patjaa säännöllisin väliajoin. Pölypunkit, hiki, kuona ja eritteet viihtyvät kosteassa ympäristössä ja patjat ovat niille ihanteellisia paikkoja pesiä. Siksi on tärkeää, että myös patja saa raikasta ilmaa.