Optimaalisin pelipöytä ja pelituoli on säädettävä malli, jotta sen voi asettaa sopivaksi kunkin pelaajan yksilöllisiin tarpeisiin. Yksikään henkilö ei ole täysin samanlainen pituudeltaan, painoltaan ja vartaloltaan, ja jokainen henkilö suosii erilaisia istuma-asentoja. Lasten kohdalla on vielä entistäkin tärkeämpää, että tuoli on säädettävä, sillä näin se soveltuu käytettäväksi myös lasten kasvaessa.
Alla olevat vinkit auttavat sinua valitsemaan sinulle sopivan pelipöydän ja pelituolin.
1. Mikä pelituoli valita?
Tärkeintä on, että pelituoli on mukava istua. Lisäksi pelituolissa olisi hyvä olla säädettävät käsinojat ja selkänoja, jotta tuolin voi asettaa sopimaan juuri sinun tarpeisiisi. Näin varmistat, että istut mukavasti ja ergonomisessa asennossa.
2. Miten säätää pelituolia?
Säädä pelituoli sellaiselle korkeudelle, että lantiosi ja polvesi ovat samalla tasolla. Varmista, että jalkasi koskettavat maata tai hanki jalkatuki tarvittaessa tukemaan jalkoja. Jos polvesi ovat liian korkealla lantioosi nähden, se voi estää verenkiertoa. Jos ne taas ovat liian matalalla se voi rasittaa alaselkääsi. Kokeile, millainen asento sopii sinulle parhaiten ja aseta säädöt sen mukaisesti.
Optimaaliseen selkänojan kulmaan ei ole yhtä oikeaa vastausta. Sinun tulee kokeilla eri asentoja ja löytää näin itsellesi sopivat säädöt. Aloita pienellä kallistuksella, kunnes saavut sellaiseen asentoon, joka tuntuu neutraalilta selällesi.
Käsinojat puolestaan olisi hyvä asettaa niin, että kyynärpääsi ova 90 asteen kulmassa, kun käytät hiirtä ja näppäimistöä.
Punamusta JENSLEV-pelituoli on korkeussäädettävä ja siinä on mukava istuin, säädettävät käsinojat ja portaaton selkänojan säätö, joten löydät varmasti sinulle sopivan asennon.
3. Oikea asento näppäimistölle ja hiirelle
Kun kyynärpääsi ovat 90 asteen kulmassa, sinun tulisi yltää hiireen ja näppäimistöön rasittamatta hartioitasi. Varmista myös, että sinun ei tarvitse taivuttaa ranteitasi. Yritä löytää rento, neutraali asento.
4. Kuinka asettaa näyttö?
Kokeile sijoittaa näyttö yhden kädenvarren etäisyydelle itsestäsi äläkä epäröi käyttää näytön säätöjä. Jokaisen silmät ovat erilaiset, joten sopiva etäisyys sinulle voi olla joko hieman kauempana tai lähempänä näyttöä. Optimaalisessa etäisyydessä näet pienetkin merkit ja elementit siristämättä silmiäsi.
5. Tarkkaile korkeutta
Istuessasi silmäsi tulisi osua näytön ylimpään kolmannekseen. Jos näyttö on asetettu liian korkealle, voit kallistaa niskaasi liikaa katsoessasi näyttöä. Mikäli se on asetettu liian matalalle, voit taas katsoa liikaa alas ja rasittaa näin myös niskaasi.
Lue lisää optimaalisesta ja ergonomisesta työasennosta.
Et varmaan pistäisi pahaksesi, jos pöytä vielä näyttäisikin hienolta. Pelipöytä LED-valoilla on tähän tarkoitukseen sopiva ratkaisu.
6. Anna silmiesi levätä
Kun käytämme näyttöä, unohdamme usein räpyttää silmiä. Kun tuijotat näyttöä pidempiä aikoja silmät kuivuvat helposti. Kannattaakin kokeilla seuraavaa harjoitusta silmien verryttelemiseksi. Katso pois näyöstä vähintään 20 minuutin välein, etsi kohde 5-10 metrin päästä ja katso sitä 20 sekuntia.
7. Pidä taukoja ja liiku
Jopa kesken suosikkipelisi tulisi muistaa pitää taukoja. Kun peli esimerkiksi latautuu tai olet päässyt seuraavalle tasolle, nouse ylös, hae välipalaa tai täytä vaikka vesipullosi.
Älä unohda nesteytystä - pelipöytä mukinpidikkeellä estää juomaa kaatumasta näppäimistölle.
Laita veri kiertämään ja anna silmiesi keskittyä eri etäisyyksillä oleviin esineisiin helpottaaksesi palautumuisprosessia. Pidä vähintään yksi 10 minuutin tauko joka tunti.
Haukkaa myös raitista ilmaa. Nopea kävely ulkona on loistava tapa pitää taukoa ja puhdistaa ajatuksia.
Muista kuntoilla - esimerkiksi jalkapallokentällä tai muiden simppelien harjoitusten, kuten askelkyykkyjen, kyykkyjen, lankutusten, istumaannousujen ja punnerrusten merkeissä. Sekä kroppasi että pelitaitosi kiittävät tästä.
Kun lopettelet pelejä, avaa ikkuna puhdistaaksesi ilmaa seuraavaa pelikertaa varten.
LANGHOLM-pelipöytä tarjoaa helppoa säilytystilaa pelivarusteillesi.