Sanotaan, että voi löytää avaimet onneen. Meidän mielestämme onnen ja onnellisuuden takana on pitkälti hyvä yöuni. Virkeänä ja levänneenä kaikki sujuu näppärämmin, jaksamme toisiamme ja arkea paremmin ja mikä tärkeintä, kehomme ja aivomme voivat hyvin.
Nuorempana yksi jos toinenkaan vähäuninen yö ei tuntunut missään, mutta jos olet koskaan nukkunut huonosti, tai vielä pahempaa, pitkän aikaa oikein huonosti, hyvän ja levollisen yöunen merkitys alkaa välittömästi korostua. Jos sinulla on nukkumisongelmia, tarkasta, millä tolalla seuraavat seikat ovat.
Kaikki lähtee patjasta. Sehän on selvä - hyvällä patjalla uinuu paremmin kuin kuopalle nukutulla ja lysähtäneellä patjaparalla. Jos patjasi on yli 10 vuotta vanha, on aika lähteä patjakaupoille. Pariskunnan ei välttämättä kannata ostaa yhteistä samanlaista patjaa, etenkin jos kokoero on suuri. Tarjoamme kotisivuillamme kattavan patjaoppaan siitä miten valita itselle sopiva.
Lämpötila ja sopiva peitto. Jokainen, joka on herännyt kukonlaulun aikaan vaikkapa hikisestä teltasta, tietää, että ei toimi. Sen sijaan makuuhuoneessa toimii viileähkö, n. 19 asteen lämpötila, jolloin peitto voi vastaavasti olla lämpimämpi. Lämpimien kelien tullessa siirtyminen kevyempään kesäpeittoon on fiksua, etenkin jos on öisin helposti hikoilevaa tyyppiä.
Nukkumisasento. Kuorsaaminen on vitsaus ei välttämättä itse kuorsaajalle, vaan kuuntelijalle. Selällään nukkuminen altistaa helpoiten kuorsaamiselle, ja jotta jatkuva tyynyn nykiminen ja toisen tökkiminen loppuisi, kannattaa kiinnittää huomiota nukkumisasentoon ja tyynyyn. Kyljellään nukkuminen on terveellisintä, mahallaan taas huonoin vaihtoehto, joka johtaa helposti niskajumeihin. Älä kuitenkaan aliarvioi patjan vaikutusta; minä saan nykyään nukkua rauhassa, kun sänky vaihtui uuteen ja sijauspatja WellPuriin. Hyvästä nukkumisasennosta luet lisää täällä.
Älyvempeleet veks. Tähän ei olisi minulla kauheasti sanomista, mutta tottahan se on, että loimottavat screenit ja älypuhelimen räplääminen olisi hyvä jättää pois makuuhuoneesta ja keskittyä rauhoittumiseen. Tai vaikka kumppaniin.
Myös liikunta auttaa nukahtamiseen, tosin rankkaa treeniä ei kannata tehdä juuri ennen treffejä nukkumatin kanssa. Liian täysi tai kurniva maha usein häiritsee unen saantia. Huono unirytmi ja univaje altistavat helposti myös epäterveellisille ruokatavoille. Oletko huomannut, kun väsyneenä tekee mieli pikaruokaa ja nopeaa sokeria?