Edullinen toimitus

Nopea toimitus

Helppo vaihtopalvelu

Click & Collect - Varaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda myymälästä   

Klikkaa tästä

Hyviä ohjeita puisten puutarhakalusteiden hoitoon

Puu
Puu tarvitsee luonnostaan hoitoa. Seuraamalla alla olevia ohjeita saat kalusteistasi iloa monen vuoden ajan.

Kovapuu
Kovapuu on tiikin sukulainen, mutta sillä ei ole aivan samoja ominaisuuksia. Puussa on useampia jännityksiä eikä se sisällä yhtä paljon öljyä kuin tiikki. Vaikka kovapuiset puutarhakalusteemme on öljykäsitelty tehtaalla suosittelemme, että öljyät ne ennen käyttöönottoa.

Tiikki
Tiikki sisältää paljon öljyä. Kun öljyn määrä on suuri, öljykäsittelyä ei tarvita. Tiikki on kevyempi kuin kovapuu eikä jännityksiä ole yhtä paljon.

Käsittely ja hoito
Puutarhakalusteita ei saa puhdistaa välittömästi ensimmäisen öljykäsittelyn jälkeen, kun ne on koottu. Huollon ja öljykäsittelyn yhteydessä on tärkeää, että ne puhdistetaan sopivalla puhdistusaineella.

Pese kalusteet perusteellisesti ja seuraa pakkauksen ohjeita. Jos kalusteet eivät tule puhtaiksi, toista pesu.

Jos sinulla on painepesuri, se sopii hyvin puhdistukseen. 

Kovapuisten kalusteiden puulla on takanaan pitkä matka Brasilian metsistä. Vaikka ne on öljykäsitelty tehtaalla suosittelemme, että öljyät ne ennen käyttöönottoa. Puun tulee olla täysin kuivaa ennen öljykäsittelyä:

Käytä erityisesti kovapuulle tarkoitettua öljyä, esim Jutlandia Care Hardwood Sealer Oilia. Öljykäsittely tulee tehdä 2-3 kertaa kevään ja kesän kuluessa sekä ennen kalusteiden siirtämistä talvisäilöön.

Jos kalusteet ovat alttiina voimakkaalle auringonpaisteelle, ne vaativat useita öljykäsittelyjä. Mahdollisimman hyvän kestävyyden saavuttamiseksi öljyä levitetään 30 minuutin välein, kunnes puu on tasaisesti öljytty. Noin 30 minuuttia viimeisen käsittelyn jälkeen ylimääräinen öljy kuivataan pois.

Tiikki ei vaadi öljykäsittelyä. Jos tiikkiä ei ole käsitelty tehtaalla, sen pinta muuttuu vaaleaksi. Ellet pidä tiikin luonnollisesta väristä, voit öljytä sen samalla tavalla kuin kovapuun.

Käytä erityisesti tiikille tarkoitettua öljyä, esim Jutlandia Care Hardwood Sealer Oilia. Kun olet kerran aloittanut tiikkikalusteiden käsittelyn, käsittely on toistettava säännöllisesti, samoin kuin kovapuukalusteille.

Tiikki

Home ja sieni
Vaikka puutarhakalusteet käsitellään säännöllisesti öljyllä, hometta ja sientä saattaa esiintyä. Sen huomaa useimmiten siten, että kalusteet tummuvat ja muuttuvat jopa joskus melkein mustiksi. Voit korjata tilannetta seuraavalla tavalla:

Pese kalusteet perusteellisesti puun puhdistusaineella. Seuraa pakkauksessa olevia käyttöohjeita. Jos kalusteet ovat likaisia, toista pesu.

Jos kalusteet ovat edelleenkin tummia pesun jälkeen, voit tehdä vahvan nestemäisen klooriseoksen. Pese tummuneet kohdat klooriseoksella ja huuhdo huolellisesti vedellä.

Jos kloorikäsittelykään ei anna haluttua tulosta, voit kokeilla hiekkapaperia. Tummuneet kohdat puhdistetaan, kunnes terve puu tulee näkyviin. Voit käyttää myös painepesuria. Mitä keinoa sitten käytätkin, kalusteet tulee aina käsitellä öljyllä, joka on tarkoitettu kyseiselle puutyypille.

Härmä

Härmä on vaaraton sienilaji, joka on kuin valkoista kuivaa pölyä, jota esiintyy normaalisti kalusteiden paksummissa osissa. Härmä ilmestyy usein matkalla Eurooppaan, syynä siihen ovat suuret lämpötilanvaihtelut ja ilman kosteus.

Kuivaa härmä pois liinalla tai harjalla. Jälkikäsittely ei ole normaalisti tarpeen, mutta kerros puuöljyä voi olla hyvä idea.

Halkeilu, vinous ja jälkijännitys

Puu on luonnontuote, joka elää koko ajan. Toisin sanoen puiset puutarhakalusteet reagoivat sään vaihteluihin. Niissä saattaa esiintyä halkeamia ja vinoutta, mikä johtuu puun jännityksestä. Sen vuoksi on tärkeää, että kiristät ruuveja aika ajoin.

Talvisäilytys

Talvisin puutarhakalusteet tulee säilyttää oikealla tavalla. Niitä ei saa asettaa kuivaan ja lämpimään tilaan, sillä ne saattavat kuivua. Paras säilytystila on autotalli tai autokatos, missä kalusteet pysyvät kuivina ja tilassa on ilmanvaihto. Älä peitä niitä muovilla tai vastaavalla, sillä se saattaa aiheuttaa sienen kasvua.